<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1095546780992650&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fire spørsmål du bør stille deg før du bytter bankterminaler

29. november 2022

Det er ikke «å være eller ikke å være» som er spørsmålet, men heller «å tenke nytt eller å ikke tenke i det hele tatt». Vi anbefaler det første. Spesielt når det kommer til betalingsløsninger.

 

Da var tiden kommet. Bankterminalene må byttes ut. For noen er ikke det mer enn en tidkrevende formalitet som ikke er helt fri for bekymring. Hva skjer om noe går galt i utrullingen? Hva om ikke terminalen fungerer som den skal? 

Heldigvis trenger det ikke være slik. Tvert om. Innkjøp av nye bankterminaler kan bli noe av det mest verdiskapende du gjør for bedriften og kundene dine dette året, men det krever at du kanskje tenker litt annerledes enn du gjorde sist gang du skiftet dem ut. 

Du trenger ikke finne opp kruttet på nytt eller stille opp i ledermøte, forberedt på en sokratisk dialog. Men finner du svarene på fire sentrale spørsmål kan du ha funnet nøkkelen til å overgå forventningene som stilles til både løsning og leverandør.

 

1. Hvordan kan betalingsterminalen skape merverdi?

En gang i tiden var betalingsterminalen noe du måtte ha for at kundene fikk mulighet til å betale, og ikke stort mer enn en del av den totale infrastrukturen. Men i takt med den teknologiske utviklingen, nye betalingsmidler og endrede handlevaner, har også terminalen fått en ny rolle å spille. 

Nå handler det ikke kun om å sikre transaksjoner, men også om hvordan den kan muliggjøre nye kundereiser og handleopplevelser. Det er tross alt kassen som er det viktigste kontaktpunktet.

Døgnåpne butikker og digitaliserte lojalitetsprogram er to av de mest kjente fordelene en bankterminal kan bidra til. Men en terminal kan også skaffe deg dataen du trenger for å personalisere lojalitetsprogrammene på tvers av fysiske og digitale kanaler, og dessuten gi deg mulighet til å kartlegge hvilke kundegrupper som handler hva og når – og mye mer. 

Slik sett er terminalen et nyttig verktøy som gir deg muligheten til å ta bedre valg og datadrevne beslutninger om alt fra varelager, via markedsføring, til åpningstider og skiftplaner. 

Før du skriver ut kravspesifikasjonen, eller tar en copy-paste fra forrige gang du gikk gjennom prosessen, bør du ta noen runder internt. Forhør deg med andre avdelinger om hva de er opptatt av, snakk med butikksjefene om hva de ønsker seg og sett utskiftningen i konteksten av forretningsutvikling langt frem i tid. Da vil du fort snu frustrasjon til begeistring!

loomis-pay4

2. Når skal du begynne prosessen?

Går noe galt i selve utrullingen av nye terminaler skaper det mye frustrasjon hos både kunder og ansatte. Ikke minst kan det få økonomiske konsekvenser. Da er det heller ikke rart at dette er en av de vanligste bekymringene de involverte har. Ei heller at det er denne problemstillingen som opptar mest tid i forberedelsene.

I de aller fleste tilfeller går byttet raskt og helt smertefritt. Skulle det oppstå noen utfordringer, vil det mest sannsynlig være slik at det finnes både en plan b og c for å unngå driftsforstyrrelser. Den reelle risikoen er at du har installert feil terminaler og skrevet en kontrakt på flere år som kan koste mer enn det smaker. 

Heldigvis er dette ganske enkelt å unngå, så lenge du starter prosessen i god nok tid med tilstrekkelige forberedelser. 

En enkel tommelfingerregel er å starte prosessen ca seks måneder i forkant av utrullingen, hvor du går noen runder internt for å skrive en ny kravspesifikasjon, kartlegge leverandører, avklare avtaleforhold og lage en god utrullingsplan. Det høres kanskje ut som en fryktelig omfattende prosess, men det trenger det ikke å være. Trenger du også bistand til deler av dette arbeidet, kan vi hjelpe deg å gjøre det enklere

Hvorvidt du trenger mer tid, eller du kan vente et par måneder, avhenger av hvor stor påvirkning utrullingen vil ha, hvor mange personer som vil bli involvert, hva du ønsker å oppnå og tilsvarende problemstillinger. 

loomis-pay2

3. Hva skjer om noe går galt?

16.mai 2022 ble en merkedag hos norsk varehandel av helt feil grunner. Over hele landet gikk betalingsterminalene i svart, og kunder som ikke hadde kontanter fikk ikke handlet inn det de skulle. Det er ille i seg selv, men det finnes ikke mange dager i året som er verre å miste tilgangen på enn dagen før nasjonaldagen. 

La oss være helt ærlige: Bankterminaler er en av de tingene du ikke tenker på før det går galt. Og når det først går galt er det ingenting annet du tenker på. Da er det helt kritisk at du får hjelp raskt.

Når du kartlegger leverandører bør du alltid stille spørsmålet om hva som skjer om noe går galt. Hvilket servicenivå kan du forvente? Hvordan og hvem kontakter du når noe går galt? Har de en offline backupløsning? Hvordan fungerer den, og hva kreves av deg? Hvor raskt vil du få hjelp.

 

4. Hvordan passer den inn med andre løsninger?

Sannsynligheten er stor for at du benytter deg av helt andre systemer og løsninger i dag enn du gjorde sist gang du byttet ut terminalene. Og de du fortsatt benytter deg av har antageligvis utviklet seg mye siden den gang. På den ene siden kan dét åpne nye muligheter. På den andre stiller det økte krav til hvordan hver løsning passer sammen. 

Det er lett å bli blendet av ny teknologi. Men om ikke betalingsterminalen snakker sammen med kassaapparatet eller om det ikke er noe samsvar mellom terminalen og ecommerceløsningen, spiller det liten rolle hvor bra teknologien er. 

Om du har et overordnet IT-ansvar, er det sannsynlig at du allerede har sett betalingsterminalen i konteksten av hele systeminfrastrukturen. Men om du ikke har det, vil det være helt essensielt at du får kartlagt hvordan en ny terminal vil interagere med andre betalingsløsninger, tilstøtende programvarer som eksempelvis regnskap, og andre forretningskritiske systemer.

loomis-pay3

Gode forberedelser gir høy avkastning

Et gjennomgående tema i denne artikkelen er hvor mye og hvordan du bruker tid og ressurser i prosessen med å bytte bankterminaler. Det er det også en grunn til, for vi ser at gode forberedelser er blant de viktigste suksesskriteriene for de som blir fornøyde med nye betalingsløsninger. 

En inkluderende prosess som starter i god tid før utrullingen er verdt sin vekt i gull. Én ting er at du vil få det riktige produktet for dine butikker. Like viktig er at du har hjulpet virksomheten få på plass infrastrukturen som gjør det mulig å utvikle forretningen videre – til gunst for både dere selv og kundene. 

 

Lykke til!

 

Vil du vite mer? Les mer om Norges raskeste betalingsterminal Loomis–Pay.

 

 

Tagger: Loomis–Pay

New call-to-action